Adások
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Mai félóránkban két fontos témával foglalkozunk. Az utóbbi évek új jelensége, hogy egyre fiatalabbak is energiaitallal tartják frissen magukat. Vendégeimet arról kérdezem, hogy miért lehet káros ez. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint az elmúlt három évtizedben nagyon megugrott az 50 év alatti rákos betegek száma. A lehetséges okokról a szegedi Onkoterápiás Klinika vezetője ad információt.

Bővebben...

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjában a mogyoró-és diófélék allergiája kapcsán az anafilaxiás sokkról beszélgetünk annak apropóján, hogy július óta TB támogatottá vált az életmentő adrenalininjekció. Bemutatjuk a ritka betegségekről szóló kiállítást. Terjedőben a fertőző májgyulladás. Dr. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos tájékoztat.

Bővebben...

Mai műsorunkban szó lesz egy olyan új képzési programról, mely a jövő egészségügyi szakembereit a transzlációs medicina szellemében oktatja. Megismerhetik Németh Attilát, aki prosztatarákos és úgy érzi, sikeresen küzdött meg ezzel a betegséggel. A 10 Ezer Lépés program orvosmentorával pedig arról beszél, hogy tényleg napi 10 ezer lépés kell-e a gyógyuláshoz.

Bővebben...

Mai félóránkban az elmúlt félév legjobb kisfilmjei közül válogatunk. Felidézzük azoknak a koronavírusos kismamáknak a történetét, akiket Szegeden a műtüdős kezelés mentett meg. Az idén 30 éves Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány tevékenységüket is bemutattuk. A méhnyakrák megelőzőséről, a humán papilloma vírus elleni védőoltás fontosságáról is szó lesz, de egy olyan családnál is jártunk, ahol mid a két gyermek siketen született.

Bővebben...
A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának ma a segítségnyújtást helyeztük központi témájává. Először is a segélyhívások fontosságáról beszélgetek vendégemmel, akivel azt is megvitatjuk, miért fontos, hogy már a gyerekek is képben legyenek a 112-es telefonszámmal. Aztán bemutatjuk Révész Sándor, rockzenész gyógyulását, akit a Szent Vincent Rehabilitációs Központ vezetője hívott fel, szeretne segíteni. Végül a nyári véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Bővebben...

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának mai adásában megmutatjuk, hogyan segíti az autista gyerekek fejlődését a lovasterápia. Egy szatymazi farmon gyógypedagógus vezetésével főként a kommunikációt és a társas viselkedést segítő foglalkozásokon vettek részt az érintettek. Folytatjuk a 10 Ezer Lépés Program riportfilmjeit. Most Békési János mondja el, ő hogyan küzdött meg a prosztatarákkal. Bemutatatjuk az Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karának Skills Központját. TMS, azaz a Transzkraniális Mágneses Stimuláció terápiát hatékonyan alkalmazzák a Szent-Vincent Rehabilitációs Központban is az idegrendszeri vagy a neurodegeneratív megbetegedések következtében kialakult motoros tünetek csökkentésére.

Bővebben...

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának mai adásában górcső alá vesszük a tipikus nyári betegségeket. Dr. Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvossal megbeszéljük, mire kell figyelni a strandon, hogyan előzhetők meg a bakteriális fertőzések vagy a szalmonella. Aztán bemutatunk egy prosztatarákból gyógyult férfit, és ennek kapcsán beszélgetek vendégemmel a 10 ezer lépés programról.

Bővebben...

A Diagnózis mai félórájában a komplex rehabilitációs terápiáról beszélgetünk illetve arról, hogyan érhető el a kezelések segítségével a betegek életminőségének javítása. Másik nagy témánk az e-cigeretták egészségre gyakorolt hatásai. Ezen belül kitérünk a dohányzás legújabb generációjának nevezett, a közbeszédben csak manórúdként emlegetett Elf Barra is, amit egyes szakemberek már új járványként emlegetnek.

Bővebben...

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának mai adásában egy nagyon aktuális betegséggel, a majomhimlővel foglalkozunk. Dr. Hajdú Edit infektológus ad tájékoztatást. Adásunk második felében bemutatunk egy szegedi családot, ahol mindkét gyermek siketen született. A témához olyan szakértőket hívunk, akik tájékoztatást adnak arról, hogy a siketség kezelésében milyen megoldások jöhetnek szóba.

Bővebben...

Milyen feltételekkel vállalhat gyermeket egy szklerózis multiplexes nő. Megismerhetik a CFC-szindrómás Saci történetét, akinek édesanyja reméli, hogy a filmet látva elfogadóbbak lesznek az emberek a ritka betegségben élők iránt. Tavasszal és nyáron sok időt töltünk a szabadban. Ez nagyon jó és hasznos, viszont érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ilyenkor nagyobb eséllyel találkozhatunk például kullancsokkal.

Bővebben...

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának mai adásában bemutatjuk a mostantól az egyetemen működő Reprodukciós Medicina Intézetet. A Női Klinikához kapcsolódva egy ritka betegség - a terhességi epepangás - okán beszélgetünk a terhességi viszketésről, amely akár a magzat elvesztéséhez is vezet. Adásunk végén azt is eláruljuk, mi a kapcsolat az agykutatás és a mesterséges intelligencia között.

Bővebben...

Józsa Petrát először két éve mutattuk be Önöknek. Az életvidám kislány betegségtörténete néhány hónapos korában kezdődött, de évek kellettek ahhoz, hogy megszülessen a végleges diagnózis. Petra egy olyan ritka genetikai betegségben szenved, amelyből eddig összesen 50 esetet ismernek a világon. A carpotarsalis osteorysis syndroma, röviden MCTO nemcsak ritka, hanem jelenleg gyógyíthatatlan betegség is.

Bővebben...