Adások
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Milyen feltételekkel vállalhat gyermeket egy szklerózis multiplexes nő. Megismerhetik a CFC-szindrómás Saci történetét, akinek édesanyja reméli, hogy a filmet látva elfogadóbbak lesznek az emberek a ritka betegségben élők iránt. Tavasszal és nyáron sok időt töltünk a szabadban. Ez nagyon jó és hasznos, viszont érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ilyenkor nagyobb eséllyel találkozhatunk például kullancsokkal.

Bővebben...

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának mai adásában bemutatjuk a mostantól az egyetemen működő Reprodukciós Medicina Intézetet. A Női Klinikához kapcsolódva egy ritka betegség - a terhességi epepangás - okán beszélgetünk a terhességi viszketésről, amely akár a magzat elvesztéséhez is vezet. Adásunk végén azt is eláruljuk, mi a kapcsolat az agykutatás és a mesterséges intelligencia között.

Bővebben...

Józsa Petrát először két éve mutattuk be Önöknek. Az életvidám kislány betegségtörténete néhány hónapos korában kezdődött, de évek kellettek ahhoz, hogy megszülessen a végleges diagnózis. Petra egy olyan ritka genetikai betegségben szenved, amelyből eddig összesen 50 esetet ismernek a világon. A carpotarsalis osteorysis syndroma, röviden MCTO nemcsak ritka, hanem jelenleg gyógyíthatatlan betegség is.

Bővebben...

Március az endometriózis hónapja. Annak a betegségnek a hónapja, amely krónikus, jóindulatú, és amely a nők 10%-át érinti. Fájdalmas menstruációval, olykor belső szervi összenövésekkel, meddőséggel jár. Ebből az alkalomból szervezett egész estés programot az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány a szegedi Katolikus Házban. Riportjainkban szakértők, orvosok és érintettek szólalnak meg, a következő fél órában tehát mindent megtudhatnak az endometriózis tüneteiről, kezeléséről, és arról, mi lehet a kiút a gyötrő fájdalmakból testileg és lelkileg.

Bővebben...

A Diagnózis mai adásának vendége Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője. Professzorral úrral kísérletet teszünk arra, hogy összegezzük mindazt, amit eddig a koronavírusról megtudhatunk. Megtanultunk távolságot tartani, otthonról dolgozni, maszkot viselni, társas kapcsolatainkat a virtuális térben megélni. De mit tanult a covid-19-től a virológia?

Tandari Zita Szegeden él, két gyermek édesanyja és sclerosis multiplexes. Világszerte egymillió embert érint ez az ezerarcúnak nevezett kór. Ebben a neurológiai betegségben kétszer annyi nő érintett mint férfi. Mivel az első tüneteket legtöbben 20 és 40 éves koruk között észlelik, ezért felvetődik a kérdés, vállalhat-e gyermeket az SM-mel küzdő fiatal nő. Korábban az orvosok nem javasolták, sőt kimondottan ellenezték ezt. Mint Zita példája is mutatja, mára változott a helyzet. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a vizsgált esetek többségében a terhesség és a szülés hosszabb távon nem változtatott a betegség kórlefolyásán. A kisfilmet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány készítette.

30 év, 3 dél-alföldi megye, csaknem 25 ezer megmentett kisbaba – ez a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány mérlege. Csak 2021-ben 84 ezer kilométert tettek meg, hogy a kicsiket a számukra megfelelő ellátást biztosító központokba szállítsák, de már a Szolgálat mentő gépkocsija úgy működik, mint egy mozgó intenzív osztály. Hiszen az élet első perceiben, óráiban történt mentés elmaradása e gyermekek életkilátásait és a későbbi évek életminőségét döntően meghatározza.

Bővebben...

Mai adásunkban olyan nőkről láthatnak riportokat, akiknek élete jelentősen megváltozott egy-egy betegség következtében. Ketten közülük a Covid járvánnyal vették fel a harcot, heteket töltöttek kórházban, műtüdős kezelést is kaptak. Gyógyításukról vendégemet, Babik Barna professzort kérdezem.

Adásunk végén pedig egy olyan autoimmun betegséggel küzdő nőt mutatunk be, akinek első tünetei között a szemgyulladás szerepelt. A Devic-szindróma következtében egy időre a járását is elvesztette, de ma már aktív, szinte tünetmentes életet él. Bővebben...

A stroke még mindig a vezető halálokok közé tartozik hazánkban, bár jelentősen kevesebben halnak bele, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ez viszont azt is jelenti, hogy egyre fontosabb szerepe van a betegek esetében a rehabilitációnak. Erről beszélgetek vendégemmel és erről szól kisfilmünk is, amelyben Détári Vilmosnak, a Szent Vincent Rehabilitációs Központ alapítójának történetét ismerhetik meg. Hamarosan újraéled a természet és ez elhozza magával az allergiás tünetek jelentkezését is. Az allergénspecifikus immunterápia, amiről adásunk második fele szól, nekik jelenthet hosszabb távú megoldást.

Bővebben...

Mai félóránkban szó lesz egy olyan szimultán műtétről, amelyet hazánkban először Szegeden végeztek el, megmentve ezzel egy 85 éves férfi életét. Szintén Szegedhez kötődik az a világelső operáció, amelynek során egy mély agyi stimulációs elektródát ültettek Parkinson-kóros betegbe. Az Ormos Intézet kisfilmje pedig az érelmeszesedés következményeit taglalja.

 

Bővebben...
  • a méhnyakrákról, szegedi diákok diagnosztikai módszere a rák korai felfedezésére
  • Szemszárazság
Bővebben...

Mai adásunkban a neurodegeneratív és immunológiai kórképekkel foglalkozunk. Vendégeimmel, Vécsei László professzorral és Papp Csabával egy erről szóló, nemrégiben lezárult programról beszélgetek. Ehhez kapcsolódik a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkája is. Az Ormos Intézet filmjéből pedig az inzulinrezisztenciáról tudhatnak meg többet.

Bővebben...

Meseterápiáról, felépülés a melldaganatból, segítség egy családnak és a fogyókúra titka...

Bővebben...
  • Batthyány-Strattmann László-díjjal kitüntetett Babik Barna, az SZTE SZAKK, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója szakmai hitvallásáról és a járvány okozta feladatokról beszél.
  • Rengeteg oka lehet a hajhullásnak, a legújabb például az, hogy poszt-covid tünet is lehet. Amíg a férfiak jobban, addig a nők ezt sokkal nehezebben viselik. Elveszthetik önbizalmukat, akár még depresszióba is eshetnek emiatt.
  • Egyre többen végeznek covid-tesztet a negyedik hullámban. Nemcsak a gyógyszertárakban elérhető, pár ezer forintos gyorstesztek fogynak el egyik napról a másikra...
  • A testről készített “hőtérkép” egyidejűleg egy ultrahang kontrollal szinte minden rejtett gyulladást és annak pontos helyét megtalálja szervezetünkben.
Bővebben...