Adások
 • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • +36 30 426 9521

Kellenek-e vagy sem a kötelező védőoltások?

Az utóbbi években többször is kanyarójárvány volt Romániában és Ukrajnában, idén áprilisban pedig New York Brooklyn negyedében kellett emiatt egészségügyi szükséghelyzetet hirdetni, néhány éve Angliában szamárköhögésben haltak meg csecsemők. Ezek olyan betegségek, melyek ellen létezik védőoltás, de vagy nem kötelező vagy a szülők ellenkezése miatt nem adják be például Romániában. Nemrégiben a Tisza-parti Gyermekgyógyászati Esték sorozatban vitát szerveztek „Hogyan védjük az oltást?” címmel. A beszélgetés kezdeményezője Bereczki Csaba, a Gyermekgyógyászati Klinika vezetője volt. Filmünkben megmutatjuk , hogy az előadók, hogyan érveltek, milyen főbb kérdéseket vetettek fel vagy válaszoltak meg a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban, illetve hogy a vitában milyen érdekes felvetések jelentek meg.

Bővebben...

Az elmúlt félév legérdekesebb beszélgetései, riportjai közül válogatunk.

 • a Mamma Mia program
 • egy fiatal szakorvos anatómiai rajzai és a HPV elleni védőoltás.

 

Bővebben...

A most következő félórában olyan történeteket mesélünk el, melyek hitet adnak a gyógyulásban, reményt mutatnak akkor, amikor úgy érzi az ember, hogy nincs segítség, vagy kezet nyújtanak az elesettnek, aki így könnyebben vészeli át a nehézségeket.

Bővebben...

Mai félóránkban összefoglalót láthatnak a 26. Szent-Györgyi Napokról, mely a szegedi egészségtudománnyal, oktatással és gyógyítással foglalkozó karok legnagyobb éves rendezvénye. Az egyhetes programsorozatból kiemelkedik a Richter Tudós Klub, melynek idei központi témája a 21. század mentális csapdái voltak.

Bővebben...

Mai fél óránkban az alkoholbetegekkel, az alkoholizmus kezelésnek lehetőségeivel foglalkozunk. Megmutatjuk, milyen módon érinti a túlzott szeszesital-fogyasztás a májat és megnézzük, az addiktológia hogyan tud segíteni ezen a szenvedélybetegségen.

 

Bővebben...
 • Szót ejtünk arról, milyen szerepe lehet a daganatos betegségek gyógyításában a genetikai analízisnek.
 • Beszélünk arról is, milyen hatékonyan lehet átadni az újraélesztés alapjait egy rekordkísérleten.
 • Bemutatjuk az év legsportosabb apukáját, aki foglalkozását tekintve gyermeksebész.

 

Bővebben...
 • Hazánkban évente 25 000 ember hal hirtelen szívhalált, pedig többségük megmenthető lenne, ha valaki, aki a közelben van, néhány percen belül megkezdené az újraélesztést.
 • Szegeden kampányolt a rák ellen Szentesi Éva. Az írónőnek huszonkilenc éves korában az egész életét megváltoztatta az, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála. Most harmincnégy éves, kétszer győzte le a méhnyakrákot, négy éve tünetmentes.
Bővebben...

Két témánk egyike a labordiagnosztika, azaz mit és hogyan olvashatunk ki laborleletünkből. A másik beszélgetés a prosztatarákkal foglalkozik.

Bővebben...

Két fontos népbetegség megelőzése lesz mai témánk. A stroke-ról Klivényi Péterrel, a Neurológiai Klinika új vezetőjével beszélgetünk, míg egy lakossági fórumon keresztül a melldaganat gyógyításának új útjait is megmutatjuk. Vendégünk lesz egy fiatal fül-orr-gégész, aki élethű anatómiai rajzokat készít.

Bővebben...

 Válogatás

 • Május végi magazinunkban egy különleges módszert, lovak segítségével tartott önismereti tréninget mutattunk be.
 • Májusi adásunkban az RTL Klub hírolvasójával, televíziónk egykori riporterével találkozhattunk. Szabados Ági irodalomterapeutaként is dolgozik.
 • Júniusban a Fogorvostudományi Kar új képzését mutattuk be, amit hazánkban elsőként indítottak el néhány éve. A dentálhigiénikusok alapképzése azonos a fogorvosokéval, de utolsó féléveikben főleg a szájápolásra, a gyermekek oktatására, a betegekkel való kapcsolattartásra koncentrálnak.
 • Június végén a Gyermekgyógyászati Klinika egyetmei adjunktusával, Rácz Gáborral és az Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriumának vezetőjével, Monostori Péterrel beszélgettünk. Szegeden van ugyanis az ország két központja közül az egyik, ahol azokat újszülöttkori szűréseket végzik, melyek a ritka betegségekre koncentrálnak. 
Bővebben...

Válogatás az elmúlt félév legérdekesebb beszélgetéseiből, riportjaiból.

 • Januári adásunkban ellátogattunk az Atópiás Klubba. 
 • Februári adásunkban az elhízás egészségügyi problémáiról beszélgettünk Lengyel Csaba professzorral, az I. számú Belgyógyászati Klinika vezetőjével és Várkonyi Tamás egyetemi docenssel.
 • Egyik áprilisi adásunkban egy olyan szegedi felismerést mutattunk be, amely az Alzheimer-kór gyógyítását, illetve diagnosztikáját segítheti elő.
Bővebben...
Új eljárások a vér-agygát, a szárazszem és az ízületi betegségek kezelésében Bővebben...