Adások
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Ismerjenek meg egy hétéves kislányt, Sárit, aki cerebrális parézis betegségben érintett. Cisztákkal az agyában született és ez mozgásában korlátozottá tette a röviden CP-nek nevezett kór. Az adásban kezelőorvosával, Dr. Elmont Beatrix-szel Sári állapotáról, és a cerebrálparetikus gyermekek ellátásáról beszélgetünk. Szegeden kifejezetten e betegség témájával foglalkozó konferenciát is szerveztek, ahol a különböző szakterületek által biztosított lehetséges komplex terápiát ismertették.

Bővebben...

A Diagnózis adásában központi témánk a traumatológiai, azaz a baleseti sebészet. A sürgősségi osztályokra a betegek 40 %-a valamilyen baleset miatt érkezik. Az ő ellátásuk nagy figyelmet, team munkát és jól felszerelt műtőket igényel. Hogy hol tart most Magyarországon ez a típusú ellátás, erről beszélgetek vendégemmel. Kisfilmet láthatnak egy rekordkísérletről is, amelynek célja az volt, hogy minél többen tanulják meg az újraélesztést.

Bővebben...

Október 15. a perinatális gyász napja. Ezen a napon azok a családok emlékeznek, akik magzati korban vagy a születés során veszítették el kisbabájukat. E téma köré szerveztük mai adásunkat. Megismerhetnek egy édesanyát, aki többször élt át ilyen veszteséget. Vendégeimmel, Dr. Novák Tibor nőgyógyásszal a vetélés és a magzati halálozásról beszélgetek, míg Monostori Dóra gyásztanácsadóval a veszteség lelki oldalát járjuk körbe.

  • Október 15. a babagyász világnapja. Ebben a hónapban az egész világon megemlékeznek a terhesség alatt, a szülés körül és a csecsemőkorban elvesztett gyermekekről és családjukról. Így történik ez Szegeden is. A Csillagfény Szülői Gyásztámogató csoport szervezésében immár második alkalommal hívták a gyászoló szülőket szentmisére az újszegedi Szent Erzsébet templomba. - „Három földi és négy égi gyermekem van.” – így jellemezte röviden történetét következő kisfilmünk főszereplője. Alexi Mariann összesen hétszer volt terhes: első kisbabája a 31. hétben egy napon született és hunyt el. A következő várandóssága sem volt felhőtlen, nagyon korán veszítette el magzatát, és ezt még kétszer kellett átélnie. Ma már boldog háromgyermekes édesanya, aki túllépve minden tragédián, fájdalmából erőt kovácsolt és perinatális szaktanácsadónak tanul, hogy másoknak segítsen.
  • Öröm, ha érkezik, bánat, ha távozik egy család várva várt kincse: a kisbaba. Minden 4. nő érintett a vetéléssel. A KSH adatai szerint 2020-ban 15 300 volt a magzati halálozások száma. Most mi is megtörjük a csendet, és ezt a témát orvosi és lelki oldalról járjuk körbe. A stúdió vendégei Dr. Novák Tibor nőgyógyász, az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának intézetvezető helyettese, és Monostori Dóra, gyásztanácsadó, az SZTE ETSZK mesteroktatója.
  • A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége a betegségek megelőzése és az egészség megtartása céljából 10 részes ismeretterjesztő filmsorozatot készített, melyeket időről időre mi is bemutatunk. Ezúttal Az egészség tízparancsolata címűt választottuk, amely téma, hogy miért törekedjünk a harmonikus kapcsolatra embertársainkkal.
Bővebben...

A Diagnózis mai adásában a leggyakoribb daganatos betegséggel, a bőrrákokkal foglalkozunk. Vendégeim segítségével arra keressük a választ, mi lehet az oka annak, hogy az utóbbi két évtizedben megduplázódott mind a melanomás, mind a más típusú bőrrákok száma. Ott voltunk a SZIN-en szervezett ún. fesztiválszűrésen, valamint beszélünk a Magyar Dermatológiai Társulat „rút kiskacsa” elnevezésű módszeréről, amely rendszeres önvizsgálatra buzdít.

  • Ha bőrrákról beszélünk, a többségnek a melanoma jut eszébe, és az, hogy ez egy rendkívül agresszív lefolyású betegség. Pedig legalább ilyen gyakori, sőt 45 év felett gyakoribbak a laphám illetve a bazálsejtes karcinómák. Előfordulásuk 20 év alatt megduplázódott. Az okokról is stúdióvendégeink, Gyulai Roland professzor, a szegedi bőrgyógyászati klinika vezetője és Baltás Eszter, a klinika docense beszélnek.
  • a Szegedi Ifjúsági Napokon hogyan zajlott ez az ún. fesztiválszűrés. Három napon át a Partfürdőre kitelepült orvosi sátorban vizsgálták át a betérők testét, adtak tanácsokat, hívták fel a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.
Bővebben...

Az anyukák 98 százaléka képes lenne szoptatni a gyermekét, ennek kapcsán az anyatej éltető erejére és a szoptatás fontosságára hívjuk fel a figyelmüket mai adásunkban egy laktációs tanácsadóval és egy önkéntes szoptatási segítővel. Megmutatjuk, milyen fejlesztéseken esett át a Szegedi Tudományegyetem Reprodukciós Medicina Intézete.

Bővebben...
  • Spinális muszkuláris atrófia – egy olyan kór, mely az izmok halálát okozza. Magyarországon évente 10-15 SMA-ás gyermek születik. Tavaly novembertől azonban már hazánkban is elérhető az újszülöttek SMA-szűrése és a génterápiás műtét is. 2019-ben, amikor Zentéért izgult s félország, még nem így volt. Neki még közadakozásból gyűlt össze a pénz a külföldi műtétre, története viszont itthon is változást indított el.
  • Márciusi adásunkban számoltunk be arról, hogy a szegedi egyetem Kardiológiai Elektrofiziológiai Munkacsoportja egy újfajta katéteres beavatkozást alkalmazott a pitvarfibrilláció kezelésére. Ez azért is jelentős, mert a felnőttek körében ez a leggyakoribb szívritmuszavar. 80 év felett pedig már minden 10. embernek lehet ilyen problémája.
  • Bár egyre több nő szenved endometriózisban, azaz fájdalmas menstruációban, mégis még mindig egy titokzatos betegségnek számít, és sokszor évekbe telik, amíg a páciens megkapja a pontos diagnózist. Életmódváltásról, diétákról és az illóolajok segítő hatásáról is beszélgettek szakértő orvosok és érintettek az Endómetriózis hónapja kapcsán Szegeden.Kedves nézőink, táncoltak-e már ülve? Ha nem, nézzék meg következő összeállításunkat! A senior örömtáncosok játékos memóriafejlesztő foglalkozásán a résztvevők ülőtáncokat tanultak és megtornáztatták az agyukat is. A szervező célja ugyanis, hogy megmutassák, az időseknek és mozgásukban korlátozottaknak is helye van a társadalomban, az elfogadás pedig még a reumás fájdalmakon is tud enyhíteni.
Bővebben...

Folytatjuk nyári témáinkat. Ezúttal a tipikus nyári gyermekbaleseteknek járunk utána, valamint annak, célszerű-e, és ha igen, milyen oltásokat kellene felvennünk, ha külföldre utazunk. Kisfilmünkből az is kiderül, hogyan és miért figyeljünk az alapvető tisztaságra, kézhigiéniára.

Bővebben...

Mai adásunkban bemutatunk egy új felfedezést, foglalkozunk a komplex rehabilitáció fontosságával, de adunk egy-két tippet arra is, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a mostani kánikulában. Útjára indítunk egy új sorozatot, amelynek címe az „Egészség 10 parancsolata”.

Bővebben...

Miért veszélyesek a digitális eszközök a kisgyermekek számára? És, ha már gyermekek, bemutatjuk a Szuperhősök a klinikán c. mesekönyvet, a mű szerzője és a Gyermekklinika egyik orvosa lesz a vendégünk. Végül a Szent Vincent Rehabilitációs Központ új, az ország több pontján nyíló rendelőiről tudhatnak meg részleteket.

Bővebben...

A függőség témáját járjuk körbe. Megmutatjuk, mit tesznek a Kiút Alapítványnál az alkohol-és kábítószer függők leszokásáért. Aztán érkezik hozzánk Dr. Demeter Ildikő addiktológus, akivel a függőségek okaira keressük a választ. Bemutatjuk a kábítószerek hatásmechanizmusáról készült összeállításunkat.

Bővebben...

Megkezdődött a gyerekek nyári szünete, sok család most indul nyaralni, kirándulni. A szabadban töltött időnek veszélyei is vannak. Mi most egy olyan veszélyforrással foglalkozunk, amelynek mérete pici, mindössze pár milliméter, mégis rendkívül veszélyes parazita. Ez a kullancs, amely számos betegséget okozó vírus, baktérium hordozója. A Szent Vincent Rehabilitációs Központban pedig olyan új kezeléseket mutatunk be, melyek elsősorban a neurológiai betegségekben szenvedők utógondozását segítik.

Bővebben...

Mai adásunkat az ezerarcúként is emlegetett betegségnek, a Sclerosis Multiplexnek szenteljük. Megismerkedünk a Csongrád-Csanád megyei betegszervezettel, aztán bemutatunk egy egyedülálló fejlesztést, egy elektroterápiás ruhát, amellyel könnyebbé válhat ezen betegek mozgása. Végül a Sclerosis kezeléséről és a tüneti terápiáról Rajda Cecília doktornő ad felvilágosítást.

Bővebben...