18 év az SM szorításában
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

1953. november 5-én, amikor a szülész-nõgyógyász szikét fogott, hogy kiszabadítson az addig biztonságot jelentõ anyaméh fogságából és átsegítsen erre az ellentmondásokkal teli világra, még senki sem sejthette, hogy 1985 áprilisában bekövetkezik a csernobili erõmû négyes blokkjának robbanása; nekem pedig néhány hónappal késõbb megjelennek az SM elsõ tünetei.

Bővebben...

1987 júniusában, egy szerdai délelõtt érkeztem meg abba a vidéki városba, amelynek kórházába kivizsgálásra irányítottak. Az állomásra befutó vonat kerekeire szoruló féktuskók csikorgása valahol mélyen a tudatomban, tiltakozó sikolyként visszhangoztak: mit keresek itt? Miért történik ez velem? Életemben elõször éreztem magam igazán elvágva a családomtól.
Bővebben...

A kórházi kivizsgálást követõ hazaérkezésem nem hozta meg félelmeim és szorongásaim várva - várt feloldódását. Tudatom teljesen beszûkült; pánikrohamok és depressziós hangulat váltogatta bennem egymást. Szeretetet, pozitív érzelmeket, érdeklõdést nem, vagy alig tudtam érezni: teljesen rabjává tett az állatként bennem szûkölõ gyötrõdés és kétség.
Bővebben...

1987 karácsonyát és a szilvesztert egy soproni szanatóriumban töltöttem. A környezetváltozás, a hasonlóan nehéz sorsú emberekkel való találkozás kilendített a holtpontról. Megpróbáltam megfogadni az útravalónak kapott tanácsot: próbáljak megbarátkozni azzal, hogy olyan vagyok, amilyen…
Bővebben...

1997 február végén vonultam be az ismételt lumbálpunkció és neurológiai vizsgálatok elvégzésére a szegedi Neurológiai Klinikára. A nap szépen sütött, igazi szikrázóan kora tavaszi idõ volt. Minden ragyogó és mosolygós volt, a kedvemet kivéve. Nem voltak illúzióim.
Bővebben...