2012. szeptember 27-i adás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521
Októberben kerül a könyvespolcokra Szekszárdi Miklós felelõs szerkesztõ „Mi is emberek vagyunk” címû könyve, melyhez Dr. Éger István, a MOK elnöke írt elõszót.
A húsz interjút és egy szívinfarktus személyes történetét tartalmazó könyv orvosok nyilatkozatai alapján mutatja be a száz sebbõl vérzõ magyar egészségügyet, emberi sorsokat, igyekszik feltárni az orvos-beteg ellentétek kialakulásának okait az ötvenes évektõl kezdve, rámutatva mindazokra a problémákra, amelyek miatt orvos és betege egyaránt szenved. A színes történetekbõl azt is megtudhatja az olvasó, valójában miért vannak várólisták, miért kell heteket, hónapokat várni egyes vizsgálatokra. A szerzõ beszélgetõpartnerei rávilágítanak, miért hagyják el a fiatal orvosok egyre nagyobb számban az országot és vállalnak inkább külföldön munkát, ami joggal keseríti el az idõsebb orvosokat:
„… a fiatalok mind elmennek; itt maradunk mi, öregek, amíg élünk, aztán ha mi is kidõlünk vagy meghalunk, akkor ki fogja ezt a nemzetet gyógyítani?”
A könyvrõl Pusztai Virág szerkesztõ beszélget a szerzõvel.

A két évente megrendezésre kerülõ Magyar Sebész Társaság Kongresszusának idén a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. A szeptember 13 és 15. között tartott, sorrendben 61. tudományos ülés témájául a vastagbél és a végbél rák komplex, sebészeti kezelését választotta.
 
Korábbi tanulmányok szerint a HPV vírus felelõs a méhnyakrák kialakulásáért. Kiderült azonban az is, hogy ez a vírus nem csak szexuális érintkezés útján terjedhet. Szilágyi Petra szerkesztõ riportjának második része ….