2011. október 27-i adás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A szívgyógyászat és szívsebészet úttörõje Werner Forssman, német sebész és urológus volt. 1929-ben felettesei tiltása ellenére saját magán végezte el az elsõ szívkatéterezést, aminek feltalálásáért, valamint a vérkeringési rendszer kóros elváltozásainak felfedezéséért megosztott Nobel-díjat kapott.

Az eljárás azóta rengeteg fejlõdésen ment keresztül; hogyan és miért végeznek napjainkban ilyen beavatkozást – ezt tudhatják meg Horváth Tamás kardiológustól…

A szívet és ereinek állapotát az úgynevezett képalkotó eljárásokkal is lehet vizsgálni. Melyek a legkorszerûbb képalkotó eljárások; mikor, miért és hogyan lehet õket igénybe venni; hogyan zajlik egy-egy  ilyen vizsgálat;  mit kell tenni az egyes vizsgálatok elõtt, alatt és után: mai mûsorunktól kezdõdõen ezt mutatjuk be nézõinknek az Euromedic ismeretterjesztõ kisfilmjeinek bemutatásával. Legelõször a CT vizsgálattal ismerkedjenek meg.

A prosztatarák elsõsorban az idõsebb férfiak betegsége, de negyvenéves életkor után bárkinél, bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor elõrehaladásával egyre nõ.