2011. augusztus 18-i adás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521
Dr. Komoly Sámuel professzorral, a Pécsi egyetem neurológiai klinikájának vezetõjével egy Pécsett rendezett neurológiai konferencián találkoztunk. A professzor egyik elõadásában elhangzott, hogy a fájdalmat napjainkban már lehet mérni, ki lehet mutatni. Ennek alapján az a feltételezés, hogy vannak hisztis betegek, akik azt mondják valamelyik testrészükre: fáj - de ténylegesen mégsem fáj - megdõlni látszik.
 
 
2011. augusztus 11-én hivatalosan is lezárult a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikájának a Szabadkai Közkórházzal közösen megvalósított kutatási együttmûködési projektje. Az együttmûködés a nõgyógyászati endoszkópi aalkalmazására irányult az infertilitás - azaz a terméketlenség - vizsgálatában, és az Európai Unió magyar-szerb határmenti programjában került támogatásra.
 
Magyarországon évente 40 ezer ember kap stoke-ot és 18 ezren meg is halnak ennek következtében. A népies nevén szélütésnek is nevezett agyi érrendszeri történésnél a gyors felismerésnek és mielõbbi orvosi beavatkozásnak különösen nagy jelentõsége van.