Diagnózis - az ALS-ről, egy vezeték nélküli EEG-ről, Chron betegség felismeréséről, az alvásról
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521
  • Modern, gyors és egyszerű a használata annak a vezeték nélküli EEG-nek, melyet szegedi kutatók fejlesztenek. Az agyi hullámokat mérő berendezés sok szempontból számít újdonságnak: például nincs szükséges hosszú vezetékekre, internetalapú, így akár a világ bármely pontján gyors és pontos diagnózis állítható fel segítségével.

  • ALS – ez az a szó, amelyről nap, mint nap hallunk, olvasunk a médiában. Karsai Dániel, alkotmányjogász életét ez a máig gyógyíthatatlan betegség határozza meg, de Stephen Hawking, fizikus is ebben a kórban volt érintett. Prof. Dr. Vécsei László, neurológus beszél az amiotrófiás laterálszklerózisról.

  • A gyulladásos bélbetegségek autoimmun, krónikus gyulladással járó kórképek. A Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati klinikáján dolgozó kutatóknak sikerült egy olyan biomarkert azonosítani, amellyel könnyebbé válhat a diagnosztizálás, ennek segítségével pedig a jövőben akár egyszerűen, otthoni körülmények között is tesztelni lehetne, van-e ok az aggodalomra.

  • Az már szinte közhelynek számít, hogy a jó alvás testi-lelki regenerációnkat szolgálja. Kutatások szerint egy ember életének egyharmadát, akár összesen 30 évet is átaludhat. Az alvás hiánya azonban nem csak fáradtságot okozhat, de sok betegség kiváltó oka is lehet. Róka László, klinikai szakpszichológus szegedi előadásán arról beszélt, mit árul el rólunk az, hogyan alszunk és mit álmodunk.