Vitiligo - fehér foltok
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A bõr primer festékhiányával járó kórkép világszerte népbetegség (a lakosság 1,5 %-át érinti. Ennek ellenére nem érdemelt ki nagyobb figyelmet az orvoslásban, mert csak esztétikai panaszokat okoz. Igaz, 20-30 %-ban társbetegségek is kísérhetik: pajzsmirigy-gyulladás, gyomorsavhiány stb.

Image

Genetikai háttere igazolt. Multifaktoriális vagy poligénes kórkép, ezért néha nemzedékeket is kihagyhat, s megjelenésében fontos szerepet kapnak a szervezet letokolt, gennyes betegségei az ún. "gócok". Ilyenek leggyakrabban a mandulagyulladások, emésztõ vagy húgyivarszervi panaszok stb.

ImageA jellegzetes fehér foltok leggyakrabban a hajlatokban, arcon jelentkeznek, s nemcsak esztétikailag zavarnak, az érzékeny, festékhiányos, védtelen bõrterületek könnyebben felégnek napon. Ez néha a betegség terjedését is provokálhatja, ezért legfontosabb kezelés a vitiligo esetén a fényvédõk használata (60-100 SPF!).

Kezelésére kevesebb erõfeszítést tettek eddig, s az is abból állt, hogy fényérzékenyítõ anyagok külsõ-belsõ használatától remélték a fehér foltok bebarnulását. Súlyos mellékhatásuk (hólyagos, II. fokú égés, májkárosító, helyi rákkeltõ hatás) miatt sohasem tanácsolom az ilyen szerek alaklmazását.

A hormonális okok miatt korábban - nem sok sikerrel - próbálkoztak a "mimikri", a színváltoztatás provokálásával, a tobozmirigyet aktivizálva. Újabban e betegségben is eredményeket értek el a xenonklorid-lézeres kezeléssel.

Az eddigi legeredményesebb terápiák (80 %) méhlepénykivonatot használnak arra, hogy a vitiligós területeken hiányzó pigmentsejteket visszacsalogassák a bõrbe. A legelsõ kubai készítmény mellett kanadaiak is megjelentek a gyógykozmetikai piacon, így várhatóan még többen tudnak hozzájutni a veszélytelen, mellékhatásokkal nem rendelkezõ szerekhez. Ezek hatását nem UV-sugarakkal erõsítik, elég a betegnek infravörös lámpával kiegészítenie a szeszes illetve zselés bedörzsölést.

Image

 

Dr. Kohán József
bõrgyógyász-kozmetológus