Ráncok, bõrfiatalítás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

ImageA ránc a bõr rétegeinek harmóniájában történt változások eredménye.

Ha akár a hámréteg víztartalma, akár az irha rugalmas rostjainak mennyisége nagyobb mértékben csökken, vagy a támasztó zsírszövetben vizenyõsödés lép fel, gyûrõdések alakulnak ki a kültakarón.

Így a ráncosodás lehet betegségek kísérõ-jelensége, okozhatja fényártalom, de leggyakrabban a kor velejárója.

Ennek az az oka, hogy mindhárom rétegben végbemennek a fenti változások, szövettanilag azonban legjellemzõbb a hámréteg elvékonyodása mellett a kollagén- és más rostok durva összecsapzódása illetve megkevesbedése.

Mivel a bõr is a lélek ( és a szervezet egészének ) tükre, fiatalságát a mértékletes, egészséges táplálkozás és testmozgás, a szellemi kondíció megõrzésével lehet meghosszabbítani.

Fontos a vitaminokban, ásványokban, fehérjében gazdag étkezés, a szénhidrátok és zsírok fogyasztásának mérséklése, a bõséges folyadékbevitel ( napi 2-2,5liter).

A bõr rugalmas rostjait közvetlenül károsító (ráncképzõ) és DNS-töréseket okozó (rákkeltõ) fényártalom elkerülésére a magas faktorszámú fényvédõk alkalmazása ajánlott. Ezek a számok a készítmény hatásfokát mutatják. Ajánlatos a legma-gasabbal kezdeni a napozást, utána lehet gyengébbel folytatni.

Dr. Kohán József
bõrgyógyász-kozmetológus