Pikkelysömör, pszoriázis
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A pikkelysömör világszerte elterjedt, genetikai alapon létrejött, hajlamosító tényezõk által provokált bõrbetegség. Bár megjelenése néha igen bizarr - emiatt a betegek szociális beilleszkedése nehéz - , fontos leszögezni, hogy nem fertõzõ.

ImageLeggyakrabban könyökök és a térdek, a hajas fejbõr és az ágyéktáj a típusos tünetek megjelenési helyei. Kerek vagy összefolyó, karélyos alakban kifejezetten éles széllel, bõrpírral, az elváltozások tetején vaskos, gyertyacsepp szerû hámlással mutatkozik, mely miatt a beteg korpázó hámlása néha szinte beteríti ruházatát, s körülötte a padlót is.

Ez utóbbi szárazságra utaló tünetek kivédésére bármilyen, zsírosabb testápoló használata ajánlott, persze speciális hámlasztó krémek alkalmazásával az eredmény tartósabb. A gyulladásos komponensek csökkentésére még ma is legjobban a szteroid tartalmú készítmények, a kátrányos kenõcsök a leghatásosabbak. Újabban ismét használjuk a D-vitamint a pikkelysömör kezelésében külsõleg. (Érdekes, hogy a D-vitamin molekulaszerkezete hasonlít a puhatestûek, férgek és rovarok vedlési hormonjára, az ecdysonra:)

A hámlasztószerek közül a szalicil továbbra is fontos alkotórésze készítményeinknek, érzékenység esetén tejsavval cseréljük le, de egyébként hatásukat fokozni tudjuk, ha mindkét komponenst használjuk. Emellett nagyon jó bõrpuhító a karbamid is, melyet egyéb kozmetikumokba is szívesen keverjük, mert jól puhítja a bõrt, s nincs allergizáló hatása, mint pl. a lanolinnak.

ImageA pszoriázis gyógykezelésében évezredek óta szerepel a napoztatás, a tengeri fürdõzés, a "balneo-helioteápia". Legismertebb gyógyhely ebbõl a szempontból a Holt-tenger, melynek vize és iszapja olyan különleges, koncentrált sóösszetételû, hogy a szárító hatás helyett hidratálja a bõrt. Az innen származó gyógykozmetikumokkal, tengeri sóval akár otthon is kúrálhatjuk magunkat. A napot szoláriummmal lehet helyettesíteni, melynek óvatos alkalmazásával a betegek 80 %-a javulásról számol be.

A betegséget régen a máj mérgezõdésével magyarázták, s ennek megfelelõ diétákat írtak elõ a betegeknek. Az ilyen jellegû megszorítások sok esetben hatásosak, így én is javaslom a csípõs, fûszeres, zsíros ételek, az alkohol kerülését. (Érdekes, hogy az arab világban kevesebb is a pikkelysömörös beteg! Étrend?) A hús (fõleg sertéshús) kihagyása szintén eredményekkel kecsegtet.

Legújabb kutatások a lézerekkel folynak, a speciális hullámhosszon égetett bõrterületek hosszabb ideig tünetmentesek. A kezelés inkább kisebb felületek esetén jön szóba, és igen sokáig tart, de biztatóak az eredmények.

Dr. Kohán József
bõrgyógyász-kozmetológus