Napégés
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Ki ne járt volna úgy egy-egy nyáron, hogy szinte pihenése elsõ napján leégett a napon megkeserítve ezzel az egész nyaralást? Amellett, hogy nagyon fájdalmas tünetekkel jár, néha veszélyes napszúrás is társulhat a bõrtünetekhez, ami már fejfájással, akár eszméletvesztéssel, lázzal is járhat. A bõrpír már másnap megjelenik, heves viszketés, méginkább fájdalmas ödéma alakul ki testszerte, ami akár hólyagos, másodfokú égési tüneteket is produkálhat.

ImageA sérült hám néhány nap múltán nagy lemezekben kezd leválni, s a kínzó viszketés mellett esztétikai panaszokat is okoz, a bõr tarka lesz. Gyakran már ekkor láthatóvá válik a fényártalom jele, a foltos, apró pigmetáció megjelenése. A többszöri napégés biztos, késõi jelei is ezek a lentigók, szeplõk, melyek azt is jelzik, a bõr fénykárosodást kijavító mechanizmusai kezdenek kimerülni, nõ a daganatképzõdés kockázata!

Amit leghamarabb tennünk, kell: a szöveteket hûteni borogatással, hûtõkrémekkel, habokkal, melyek bõrtápláló vitaminokat (pantoténsav, A- és C-vitamin) is tartalmaznak. Soha ne tegyünk égett bõrünkre rákötõ, ráragadó anyagokat (tejföl, tojás), mert a hõ fixálásával mélyíthetik az égési sérülést.

Az egész probléma elkerülhetõ persze, ha nem megyünk tûzõ napra 11 és 15 óra között, vagy inkább árnyékba menekülünk a rövid napozások után. A legfontosabb bõrvédelem emellett a napozó szerek használata. Segítségükkel anélkül élvezhetjük a nap áldásos sugarait, hogy a károsodás kockázatát vállalnánk. Minél nagyobb szám (faktor szám = SPF) van a naptejünk flakonján, annál biztosabb a védelmünk. Ma már minimum 30 faktoros készítményeket javaslunk az elsõ napozáshoz, az érzékenyeknek pedig 60 sõt 100 faktoros napozó krémeket ajánlunk.

Fontos tudni, hogy a faktorszám egy szorzószám. Ha valaki például egyébként 5 perc alatt bepirosodik, s másnap hámlik, egy 20 SPF-es napolajjal 5x20=100 perc múlva fog csak leégni. Tudnunk kell azt is, ahhoz, hogy a napozó készítmény hatását kifejthesse, idõ kell - azaz a napozás megkezdése elõtt minimum fél órával be kell kenekednünk!

Bizonyos napozó szerek e kémiai (idõt igénylõ) védõhatás mellett tartalmaznak fizikai fényvédõ anyagokat is (titániumdioxid), melyek a napsugarak visszaverésével is csökkentik a napégés kockázatát.

Ha már néhány nap után kezd megjönni a színünk, csökkenthetjük a napvédõk faktorszámát. Ne feledkezzünk meg szemünk védelmérõl sem, melyre legalkalmasabbak az UV-filteres napszemüvegek. Nemcsak a szemben is kialakuló melanóma rizikóját csökkentjük ezáltal, hanem az egyre fiatalabbakon jelentkezõ szürkehályog kialakulását is. Gyermekeink szemének védelme különösen fontos e tekintetben.

Dr. Kohán József
bõrgyógyász-kozmetológus