Hajhullás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A hajhullás napjaink leggyakoribb bõrbetegségei közé tartozik. Lehet foltos és totális, hormonális eredetû vagy góc által okozott, de befolyásolja a haj vesztését vitamin- vagy ásványanyaghiány, a stressz és a környezetszennyezõdés (füstök, gázok, nehézfémek, sugárzó anyagok) miatti vagy toxikus anyagok (gyógyszerek, citosztatikumok) által okozott hajhagyma károsodás is

Elmondható, hogy az utóbbi 15-20 évben legalább duplájára nõtt a hajhullással orvoshoz fordulók száma. Ezt talán az ismert (néha nem elismert) magasabb háttérsugárzás, a megváltozott, zaklatott életmód és egészségtelen táplálkozási szokások magyarázzák, a kezelés ezért néha nagyon hosszadalmas, és néha csekély eredménnyel jár. Ha pedig az evolúció során a szõrzet és a hajkorona elvesztését a "fejlõdés" jeleként értékeljük, ez csak a folyamat kezdete!

Félretéve a tréfának is beillõ eszmefuttatást, sok embert érint a hajhullás. A genetikai eredet ma már nem kétséges, hiszen a bõr, a szõrzet és a haj milyenségét végülis hormonális irányítás alatt az örökletesség determinálja. A baj az, hogy a kopaszodás (mindkét nemben!) egyre korábbi éltekorban kezdõdik.

A felsorolt lehetséges okok kiderítésére mindenképpen a szakmák összefogásával lehet csak vállalkozni: góckutatásban fül-orr-gégészek, nõgyógyászok, urológusok, fogorvosok vizsgálataira támaszkodnak a bõrgyógyász-kozmetológusok, a hormonális eredet tisztázásában az endokrinológusok, belgyógyászok segíthetnek, az örökletesség kimutatására genetikusok is bekapcsolódhatnak a beteg kivizsgálásába.

ImageNagy általánosságban elmondható, hogy a gócos hajhullás oka gyakrabban valamilyan rejtett gyulladás, góc, s ha ezt megtaláljuk, és meggyógyítjuk, a haj magától visszanõ. Több bõrgyógyász úgy véli, még ezen esetekben is gyakoriak a lelki problémák, és ez egyúttal ördögi kör is, mert a mosdókagylóban vagy fésûben talált maréknyi haj látványa tovább stresszeli a pácienst.

A diffúz hajhullást gyakrabban látjuk felszívódási zavarok vagy táplálkozási hiánybetegségek tüneteként, lehet utóbbival összefüggésben az évszakhoz kötött hajvesztés. Mivel néhány ásványanyagon, még kevesebb nyomelemen kívül nincs korrekt mérési módszer pl. a vitamintelítettség mérésére, a tapasztalat alapján ezek adásával próbálkozik a kezelésben járatos bõrgyógyász. A szélesebb körben ismert B-vitaminokon kívül ilyenkor olyan multivitaminokat javasol a kozmetológus, melyekben van A-, H- sõt D-vitamin is, s melyekbõl emellett elegendõ, és jól felszívódó vasat valamint cinket, szelént és egyebet is bejuttathat szervezetébe a haját hullató beteg.

Image A legkomiszabb a hormonális eredetû hajvesztés. Férfiak esetében oki kezelésre gyakorlatilag nem igazán van lehetõség, bár egyfajta gyógyszert azért (lelkileg) súlyosabb esetekben be lehet vetni. A többieknél marad a külsõ kezelés, melynek lényege szintén a kívülrõl történõ vitaminok bevitele, a hajas fejbõr keringését fokozó anyagok adásával a hajhagymák anyagcseréjének javítása, oxigénellátásának fokozása. Ugyanezen anyagok szeszben vagy pakolások formájában való bevitele is segíthet a kezelésében.

A hölgyek hormonális eredetû hajvesztése, bár ijesztõbb, talán egy kicsivel könnyebb probléma . A magasabb tesztoszteron (férfi hormon) kimutatása esetén - melyet a petefészek is termel, sõt a mellékvesekéreg hasonló hatású hormonjai a stressztõl függõen szintén emelkedettebb szinten választódnak ki - az oki kezelés: a fölös hatóanyag lekötése megoldott. Akár a "sima" fogamzásgátló szerek is sokat segíthetnek, de serdülõkortól a klimaxig speciális gyógyszere is van az androgén alopeciának. A változókorban ennek adása az elõzõektõl eltérõen problémás lehet, de néhány éve e gyógyszer párja kitûnõ lehetõséget ad az idõsebb nõk hajvesztésének megfékezésére.

Fontos megjegyezni, hogy nem mindig lehet kimutatni ilyen esetekben emelkedett tesztoszteron-szintet, mégis típusos a betegség. Ennek oka az, hogy a bõr a fejen és a törzs dekoltázs részén maga is termeli ezt a hormont, így az úgy hozza létre közvetlenül károsító hatásait (hajhullás, szõrösödés, pattanások), hogy nem is kerül a keringésbe. A fenti gyógyszerek ilyenkor is segíthetnek.

A hajhullás ritkább okait (betegségek, mérgezések, sugárzás stb.) nem érintve végül csak azt érdemes kiemelni, hogy a tisztálkodással együttjáró károsító hatások, néha maguk a shamponok is rosszabbíthatják az állapotot, s csak ritkán segítenek a kezelésben. Szerepük inkább a kísérõ jelenségek (zsírosodás, korpásodás) csökkentésére korlátozódnak.

A haj kezelésére általában azok a készítmények alkalmasak, amelyek fel is szívódnak. A felszívódás helye mindig a hajhagyma, azaz a fejbõr, a hajszálak élettelen anyaga sosem fog eljuttatni a gyökerükig semmit sem. A kondicionálók arra alkalmasak, hogy a károsodott hajszálak külsõ rétege megerõsödjön, de emellett a hajhagymák táplálása elengedhetetlen a betegség kezelésében.

Dr. Kohán József
bõrgyógyász-kozmetológus