SZTE sajtóközlemény gyermekek mûvese kezelésérõl
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekmûvese Állomásért Alapítvány között fennálló szerzõdést 2015. május 10. napjától felmondta. A sajtó részérõl érkezett megkeresésekre válaszolva a Szegedi Tudományegyetem közleményt adott ki, amit azonban teljes terjedelmében nem közölt az SZTE álláspontra elsõként rákérdezõ két médium.

Az SZTE eddig is, és ezután is mindent megtett, illetve megtesz annak érdekében, hogy a betegellátás színvonalát semmilyen módon ne befolyásolják az estlegesen harmadik személyekkel fennálló jogi vagy egyéb természetû konfliktusok. Így természetesen a gyermekek krónikus vesepótló kezelése – más mûvese állomások gyakorlatának is megfelelõen – a felnõttekkel azonos mûvese állomáson biztosított. Errõl a bejelentést az illetékes hatóság részére az egyetem megtette, az akut vesepótló kezelés és a plazmaferezis kezelés az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, utóbbi vonatkozásában az I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrológia Hypertónia Centrum Dialízis Központtal együttmûködésben valósul meg, a szakma szabályai szerint.


A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekmûvese Állomásért Alapítvány között fennálló szerzõdést 2015. május 10. napjától felmondta, mivel álláspontunk szerint a szerzõdés eredeti célja, azaz gyermekkorúak mûvese kezelésének az Alapítvány keretében történõ ellátása jelen idõpontra már nem valósul meg, az Alapítvány keretében jellemzõen felnõtt korú betegeket látnak el. Az SZTE a szerzõdés felmondásának indokolását több pontban részletezte és ezek vonatkozásában az Alapítvány által tett kifogásokat részletesen megválaszolta.

Egy, a szerzõdés felmondásával kapcsolatban nem álló problémakört jelentett, hogy az Egyetem és az Alapítvány között megkötött eredeti szerzõdésnek megfelelõen az SZTE az SZOTE Gyermekmûvese Állomásért Alapítvánnyal szemben bérleti díjat nem érvényesített. Ez, az idõközben megváltozott jogszabályi környezet miatt már tovább nem tartható fenn, a kérdésben az egyetemnek mérlegelési joga nincs. Ezért az ezen típusú, ún. egészségügyi ellátási szerzõdésekre elõírt jogszabályi felülvizsgálat keretében, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabálynak megfelelõ díjat megállapította, amit az Alapítvány ellentmondása miatt nem tudott érvényesíteni.


A SZOTE Gyermekmûvese Állomásért Alapítvány az SZTE Klinikai Központ területén beruházást valósított meg. Az ennek eredményeként létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a Magyar Állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenõen – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE, vagy jogelõdje leltárában szerepelnek, az Alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik.

Miután a Szegedi Tudományegyetem és a SZOTE Gyermekmûvese Állomásért Alapítvány között jogvita áll fenn, ezért annak lezárásáig az ügyben az SZTE további nyilatkozatot nem kíván tenni.