A betegek életminõségét javítja az új berendezés
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

5,5 millió forintos eszközt vásárolt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikája

Évente több száz olyan beteget lát el az SZTE Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt úgynevezett urodynamiás készülék ezen betegek kivizsgálásához nélkülözhetetlen. A három dél-alföldi megyében egyébként jelenleg ez az egyetlen ilyen profilú ambulancia.

Újabb berendezéssel gazdagodik a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ: ezúttal a Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikán került beszerzésre egy úgynevezett urodynamiás készülék, amely több száz beteg életminõségének javításához járul hozzá. Jelenleg hasonló profilú ambulancia – ahol nõgyógyászok és urológusok együtt látják el a betegeket - a három dél-alföldi megyében nem mûködik.

A klinikán évente közel félszáz olyan pácienst vizsgálnak meg, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás panaszaival fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt 5,5 millió forint értékû berendezéssel az orvosok fel tudják mérni az alsó húgyutak funkcióját, majd ez alapján a lehetõ legoptimálisabb kezelést tudják kiválasztani a betegek részére. A mûtött páciensek esetében pedig a beavatkozások sikerességének objektív meghatározásában segít a készülék. Emellett alkalmas az urológiai-nõgyógyászati – szakszóval uro-gynecológiai – eredetû vizelettartási rendellenességek vizsgálatára, valamint a neurológiai rendellenességek feltárására is, aminek révén a szakemberek képesek lesznek a neurogen hólyagkárosodásról pontos diagnózissal szolgálni a neurológiai és az idegsebészeti klinika számára is.

„A készülék beszerzésével a Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika le tudja cserélni az 1996-ban felszerelt, jelenleg már csak hatalmas költségekkel szervizelhetõ készüléket, ami azért is nagy jelentõségû, mert inkontinenciában és kismedencei süllyedésben a felnõtt nõlakosság 10-11 százaléka szenved. A betegek száma életkorral emelkedik. Ismerve a betegek elõfordulási arányát a dél-alföldi régióban 20-30 ezer hasonló problémával küszködõ nõbeteg él. A most beszerzésre kerülõ készülék ezen betegek életminõségén segít majd” - mondta Németh Gábor, a klinika igazgatója.