Egészségügyi hírek
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Dr. Elek Péter oszt. vez. főorvos. SZTE ÁOK Idegsebészeti Klinika

Dr. Elek Pétert huszonéves éves korunk óta ismerem. Az orvosi ügyelet képviseletében szállt ki hozzám. Egyszer vesegörcs, jóval később pedig pánikroham miatt. Minek a pánikrohamhoz orvos? –kérdezhetnék. Azért, mert a pánikroham az, amit – többek között – Dante kifelejtett a poklából.

Bővebben...

Hosszan tartó betegség után életének 72. évében elhunyt Thurzó László professzor, az Onkoterápiás Klinika korábbi tanszékvezetője, a Szegedi  Tudományegyetem Egészségügyi Szakszervezet titkára, az Általános Orvostudományi Kar korábbi klinikai és gazdasági dékán helyettese és centrumelnök-helyettese.
A "Diagnózis" c. regionális, televíziós egészségügyi magazinnak 18 éven át volt aktív partnere, mint interjúalany. Mindig készségesen segített, magánemberi, vagy egészségügyi újságírói kérdésekben egyaránt. A "Mi is emberek vagyunk" c. könyvemben ő volt az utolsó interjú alany:

„Mára már egyértelműen kiderült, hogy csak és kizárólag ott korszerű

az onkológiai ellátás, ahol egymás mellett vagy együtt, egy helyen működik

a sugárterápia és a klinikai onkológia, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól.”

Nyugodjék békében: jó ember volt és kitűnő onkológus.

Hamarosan megjelenik Szekszárdi Miklós: Betegágyak őrzői c. könyve

A könyvet 2016. június 22-án 18.30-kor az Újklinika (Szeged, Semmelweis u. 6 földszinti előadótermében)

és a Szegedi Ünnepi Könyvhéten június 10-én 18 órakor a Lobby Kávéház teraszán (Szeged, Kárász utca) mutatja be Pusztai Virág televíziós szerkesztő és Szekszárdi Miklós szerző.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

https://www.medicina-kiado.hu/kiadvanyaink/szepirodalom/orvosirok-muvei/betegagyak-orzoi/

Kecskemét, 2016.04.14.: Április közepén teljesítette a Duna Aszfalt a Bács-Kiskun Megyei Kórház kérését, melyben egy ultrahang-diagnosztikai eszköz vásárlásához járult hozzá nagymértékben a Neurológiai és Stroke Osztálya számára. A hordozható eszköz várhatóan évente legalább 4.000 beteg vizsgálatát teszi majd lehetővé, fontos szerepe lesz a stroke betegség korai felismerésében, a betegek monitorozásában, illetve a prevencióban is. A betegség diagnosztizálása a készülékkel biztosabbá és gyorsabbá válik. A vállalat adománya egy jól átgondolt és célzott támogatási terv része, amely a jövőben is sokak számára biztosíthat reményt és lehetőséget.

Bővebben...

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Óriási fejlõdésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben a patológia tudománya. A kórbonctan talaján szervezõdött tudományág mára sokkal közelebb áll az élõ betegek vizsgálatához, mint az élettelen testek tanulmányozásához. A legtöbben mégis inkább az utóbbival azonosítják a patológusok munkáját – ezt támasztja alá a WEBBeteg.hu egészségportál felmérése is. A beérkezett, közel 6000 szavazatból a megkérdezettek legkisebb arányban a gyógyszerhatékonysági kutatásokat jelölték be válaszként, holott a hatékony gyógyszeres terápia kialakításában kulcsfontosságú szerep jut a patológusoknak.

Teljes cikk a webbeteg.hu-n 

5,5 millió forintos eszközt vásárolt az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikája

Évente több száz olyan beteget lát el az SZTE Szülészeti és Nõgyógyászati Klinika, akik inkontinencia, vagy kismedencei gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz. A most megvásárolt úgynevezett urodynamiás készülék ezen betegek kivizsgálásához nélkülözhetetlen. A három dél-alföldi megyében egyébként jelenleg ez az egyetlen ilyen profilú ambulancia.

Bővebben...

Jövőre már Világszínvonalú ESZKÖZÖKkel készülhetnek a diagnosztikai felvételek a szegedi Szent-györgyi Albert Klinikai Központban

A gyógyítás a betegség természetének, a panaszok okának felderítésével kezdődik, mely ma már elképzelhetetlen a korszerű diagnosztikai eszközök nélkül. A képalkotó technikáknak a diagnosztikán belül is kiemelt szerepük van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában naponta csaknem ezer vizsgálat több tízezer képe készül el. A most lezárult eszközbeszerzési projekt egyik részterülete éppen e terület fejlesztése volt.

Bővebben...
Teljeskörű kezelést biztosító, Korszerű, takarékos, környezetbarát – ilyen lesz a szegedi Szent-györgyi Albert Klinika kiemelt dialízis központja
Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. E betegek életmentő kezeléséhez biztosít korszerű feltételeket a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A most lezárult eszközbeszerzési projektben az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel teljes körűen a legmodernebb berendezésekkel és eszközökkel.
Bővebben...
7frame.png  

az Európai Unió támogatta

EUROHEADPAIN

nemzetközi kutatási programról,

a szegedi ”

Kinurenin Kutatási Program”

kutatóinak részvételével

euroheadpain.png
Bővebben...

Elsõsegély tippek ritkábban elõforduló állapotokhoz

A tartósan magas nappali hõmérséklet következményeirõl nem lehet elégszer beszélni. Sokat hallhatunk a kiszáradás veszélyeirõl, illetve a hõség szív-érrendszerre gyakorolt hatásairól, azonban vannak olyan, keveset emlegetett állapotok is, amikre szintén érdemes felkészülni! A WEBBeteg.hu összeállításában a hõártalommal kapcsolatos ritkább esetekrõl, valamint a helyes betegellátásról olvashat.

Bővebben...

A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekmûvese Állomásért Alapítvány között fennálló szerzõdést 2015. május 10. napjától felmondta. A sajtó részérõl érkezett megkeresésekre válaszolva a Szegedi Tudományegyetem közleményt adott ki, amit azonban teljes terjedelmében nem közölt az SZTE álláspontra elsõként rákérdezõ két médium.

Bővebben...

"Nagy lépés a rák elleni hazai küzdelemben és az esélyegyenlőségben, ha az egészségügyi államtitkár nyilatkozata valósággá válik, s két hétnél többet az országban sehol sem várhat kivizsgálásra daganatgyanús beteg – szögezi le a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Lakos István elnök kiemeli: az ellátórendszer összehangolt működésére van szükség, hiszen a daganatellenes kezelést megalapozni képes teljes körű diagnózis képalkotó és laboratóriumi vizsgálatokat, esetenként szövettant, olykor molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat is megkíván, tehát számos szakorvosi és szolgáltatói szegmenst érint. Ráadásul a gyors diagnózis szükséges, de nem elégséges feltétele a rák hatékony kezelésének, hiszen ahhoz megfelelő sebészi, onkológiai vagy sugárterápiás kapacitás is kell, hogy a biztos diagnózis ismeretében minél előbb ténylegesen meg is kezdődjön a gyógyítás."

 www.gyve.hu