SMA, újfajta beavatkozás pitvarfibrilláció kezelésére, endometriózis
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521
  • Spinális muszkuláris atrófia – egy olyan kór, mely az izmok halálát okozza. Magyarországon évente 10-15 SMA-ás gyermek születik. Tavaly novembertől azonban már hazánkban is elérhető az újszülöttek SMA-szűrése és a génterápiás műtét is. 2019-ben, amikor Zentéért izgult s félország, még nem így volt. Neki még közadakozásból gyűlt össze a pénz a külföldi műtétre, története viszont itthon is változást indított el.
  • Márciusi adásunkban számoltunk be arról, hogy a szegedi egyetem Kardiológiai Elektrofiziológiai Munkacsoportja egy újfajta katéteres beavatkozást alkalmazott a pitvarfibrilláció kezelésére. Ez azért is jelentős, mert a felnőttek körében ez a leggyakoribb szívritmuszavar. 80 év felett pedig már minden 10. embernek lehet ilyen problémája.
  • Bár egyre több nő szenved endometriózisban, azaz fájdalmas menstruációban, mégis még mindig egy titokzatos betegségnek számít, és sokszor évekbe telik, amíg a páciens megkapja a pontos diagnózist. Életmódváltásról, diétákról és az illóolajok segítő hatásáról is beszélgettek szakértő orvosok és érintettek az Endómetriózis hónapja kapcsán Szegeden.Kedves nézőink, táncoltak-e már ülve? Ha nem, nézzék meg következő összeállításunkat! A senior örömtáncosok játékos memóriafejlesztő foglalkozásán a résztvevők ülőtáncokat tanultak és megtornáztatták az agyukat is. A szervező célja ugyanis, hogy megmutassák, az időseknek és mozgásukban korlátozottaknak is helye van a társadalomban, az elfogadás pedig még a reumás fájdalmakon is tud enyhíteni.