Mi lehet az oka, hogy az utóbbi húsz évben megduplázódott a bőrrákos megbetegedések száma?
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A Diagnózis mai adásában a leggyakoribb daganatos betegséggel, a bőrrákokkal foglalkozunk. Vendégeim segítségével arra keressük a választ, mi lehet az oka annak, hogy az utóbbi két évtizedben megduplázódott mind a melanomás, mind a más típusú bőrrákok száma. Ott voltunk a SZIN-en szervezett ún. fesztiválszűrésen, valamint beszélünk a Magyar Dermatológiai Társulat „rút kiskacsa” elnevezésű módszeréről, amely rendszeres önvizsgálatra buzdít.

  • Ha bőrrákról beszélünk, a többségnek a melanoma jut eszébe, és az, hogy ez egy rendkívül agresszív lefolyású betegség. Pedig legalább ilyen gyakori, sőt 45 év felett gyakoribbak a laphám illetve a bazálsejtes karcinómák. Előfordulásuk 20 év alatt megduplázódott. Az okokról is stúdióvendégeink, Gyulai Roland professzor, a szegedi bőrgyógyászati klinika vezetője és Baltás Eszter, a klinika docense beszélnek.
  • a Szegedi Ifjúsági Napokon hogyan zajlott ez az ún. fesztiválszűrés. Három napon át a Partfürdőre kitelepült orvosi sátorban vizsgálták át a betérők testét, adtak tanácsokat, hívták fel a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.