A terhességi epepangás következményiről és bemutatjuk a Reprodukciós Medicina Intézetet
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának mai adásában bemutatjuk a mostantól az egyetemen működő Reprodukciós Medicina Intézetet. A Női Klinikához kapcsolódva egy ritka betegség - a terhességi epepangás - okán beszélgetünk a terhességi viszketésről, amely akár a magzat elvesztéséhez is vezet. Adásunk végén azt is eláruljuk, mi a kapcsolat az agykutatás és a mesterséges intelligencia között.

 

  • Reprodukciós Medicina Intézet - ez lett az új neve a szegedi Kaáli Intézetnek, ahol az elmúlt 25 év alatt 5ezer gyermek született és amelyet decembertől ismét a Szegedi Tudományegyetem működtet. Annyiban változik a korábbi rendszer, hogy a betegek komplex ellátást kapnak majd és újabb eszközökkel bővül az intézet.
  • Terhességi kolesztázis, más néven : egy ritka, de annál veszélyesebb májbetegség, amiről Magyarországon keveset tudnak mind a kismamák, mind a szakemberek. Az utóbbi időben azonban egy érintett tragédiájának okán egyre többet hallunk róla. Ladjánszki Bernadett a várandósságának 36. hetében veszítette el kisbabáját. Története sokaknak erőt ad, hiszen blogot hozott létre és elérte, hogy ma már több kórházban epesavmérést végezzenek. A stúdióban pedig Németh Gábor professzor úr taglalja, hogy az általa vezetett Női Klinika azon néhány kórházak egyike ahol már végeznek epesavszint mérési vizsgálatot.
  • Az idei évben az Agykutatás Hetének központi témája a mesterséges intelligencia és az agy közötti kapcsolat volt. Az egyik fő kérdés pedig az volt, hogy hogyan segítheti a gépi tanulás az agysejt-típusok azonosítását? Ennek kapcsán az egyik vizsgált típusba a mikroglia sejtek tartoztak, amelyek az idegrendszer gyulladásos betegségeinél lépnek akcióba.