A perinatális gyász napja
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Október 15. a perinatális gyász napja. Ezen a napon azok a családok emlékeznek, akik magzati korban vagy a születés során veszítették el kisbabájukat. E téma köré szerveztük mai adásunkat. Megismerhetnek egy édesanyát, aki többször élt át ilyen veszteséget. Vendégeimmel, Dr. Novák Tibor nőgyógyásszal a vetélés és a magzati halálozásról beszélgetek, míg Monostori Dóra gyásztanácsadóval a veszteség lelki oldalát járjuk körbe.

  • Október 15. a babagyász világnapja. Ebben a hónapban az egész világon megemlékeznek a terhesség alatt, a szülés körül és a csecsemőkorban elvesztett gyermekekről és családjukról. Így történik ez Szegeden is. A Csillagfény Szülői Gyásztámogató csoport szervezésében immár második alkalommal hívták a gyászoló szülőket szentmisére az újszegedi Szent Erzsébet templomba. - „Három földi és négy égi gyermekem van.” – így jellemezte röviden történetét következő kisfilmünk főszereplője. Alexi Mariann összesen hétszer volt terhes: első kisbabája a 31. hétben egy napon született és hunyt el. A következő várandóssága sem volt felhőtlen, nagyon korán veszítette el magzatát, és ezt még kétszer kellett átélnie. Ma már boldog háromgyermekes édesanya, aki túllépve minden tragédián, fájdalmából erőt kovácsolt és perinatális szaktanácsadónak tanul, hogy másoknak segítsen.
  • Öröm, ha érkezik, bánat, ha távozik egy család várva várt kincse: a kisbaba. Minden 4. nő érintett a vetéléssel. A KSH adatai szerint 2020-ban 15 300 volt a magzati halálozások száma. Most mi is megtörjük a csendet, és ezt a témát orvosi és lelki oldalról járjuk körbe. A stúdió vendégei Dr. Novák Tibor nőgyógyász, az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának intézetvezető helyettese, és Monostori Dóra, gyásztanácsadó, az SZTE ETSZK mesteroktatója.
  • A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége a betegségek megelőzése és az egészség megtartása céljából 10 részes ismeretterjesztő filmsorozatot készített, melyeket időről időre mi is bemutatunk. Ezúttal Az egészség tízparancsolata címűt választottuk, amely téma, hogy miért törekedjünk a harmonikus kapcsolatra embertársainkkal.