2019. december 9-i adás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Mai félóránkban összefoglalót láthatnak a 26. Szent-Györgyi Napokról, mely a szegedi egészségtudománnyal, oktatással és gyógyítással foglalkozó karok legnagyobb éves rendezvénye. Az egyhetes programsorozatból kiemelkedik a Richter Tudós Klub, melynek idei központi témája a 21. század mentális csapdái voltak.

Vendégül látunk egy gyermekgyógyítót is, aki a Szent-Györgyi Napokon vehette át a Hippokrates-díjat. - „Szent-Györgyi Albert nekünk nem csupán a Nobel-díjas tudóst jelenti, hanem az oktatót, az Orvosi Vegytani Intézet vezetőjét is, aki ráadásul az intézményünk elődjének számító, 1940-ben alapított Magyar Királyi Horthy Miklós Tudományegyetem első rektora volt” - idézte meg az ünnepségsorozat névadójának alakját a megnyitón Széll Márta rektorhelyettes. Nem véletlen, hogy az egészségtudományi karok legnagyobb éves eseménye éppen a tudós nevét viseli, hiszen ”Szent-Györgyi Albert nemcsak múltunk karizmatikus része, de életműve ma is élő példa” – hangzott el a megnyitón.

- ”A beteg java a legfőbb törvény” - ez egyike a Hippokratész ókori görög orvosnak tulajdonított aforizmáknak. A szintén hozzáköthető eskü pedig mindmáig az orvosi etika hivatkozási alapja. A Klinikai Központ legnagyobb kitüntetése nem véletlenül az ő nevét viseli. Idén a Szent-Györgyi Napok megnyitóján a „Hippokrates-díj a gyógyításért” elismerést a Gyermek Onko-Hematológiai Osztály vezetője Bartyik Katalin vehette át.

- A Szent-Györgyi Napok egyik kiemelt programja a Richter Tudós Klub. Az idei rendezvényen a jó kutató tulajdonságairól és a munkában való kiégésről, illetve annak megelőzéséről tartottak előadásokat. A gyógyszeripari vállalat 2004 óta mindig olyan témát választ, ami aktuális és fontos útmutató lehet az orvostanhallgatók, a gyógyító szakorvosok, a gyógyszerészek és a kutatók számára egyaránt. Az idei fő témája éppen ezért a XXI. század mentális csapdái voltak.