2017. október 23-i adás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

Regionális egészségügyi magazinunk mai adásának fő témája a stroke. „Vészhelyzetben” ezzel címmel hívja fel a Magyar Stroke Társaság a figyelmet arra, hogy bár beszélünk erről a betegségről, de a halálozási adatokat látva, úgy tűnik, mégsem eleget. Mi most ezt az ismerethiányt próbáljuk meg enyhíteni. Magazinunk végén pedig azt nézzük meg, milyen volt a Kutatók éjszakája a Szegedi Biológiai Központban.

  • A Magyar Stroke Társaság, mint ez előbb említettem, nemcsak ezzel a figyelemfelhívó címmel élve -"Vészhelyzet” - indította el kampányát, hanem nagyon riasztó, megdöbbentő adatokat is közzétett. Néhányat idéznék: 5 percenként egy ember szélütést kap, 6-ból egy ember élete során stroke-s lesz és ez a betegség világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Hogy mit tehetünk ez ellen és mire kell figyelnünk, erre Vécsei László professzortól várjuk a választ.
  • Mielőtt tovább folytatnánk a beszélgetést, látogassunk el a Vadiújklinikán a stroke osztályra. Alig néhány hét óta ugyanis új eszközzel vizsgálják a nyaki erek keringését és a koponyán belüli erek károsodásának mértékét a Neurológia Klinikán. Ez az eszköz, nemcsak a szélütést szenvedett betegek kivizsgálásában, de kezelésében is alkalmazható és kiváltható vele a sugárterheléssel járó CT vizsgálat is. Az új, a szakemberek szerint 21. századinak minősített ultrahangos készüléket mi is megnéztük.
  • Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont idén is csatlakozott a Kutatók éjszakájához. Az érdeklődők előtt olyan ajtók is megnyíltak, amelyeken máskor nem lehet bemenni. Így most, aki kíváncsi volt, bepillanthatott az emberiséget előre vivő új ötletek születésébe. Az este során kiderült, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak és nők egyáránt.