2017. július 17-i adás
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • +36 30 426 9521

A Diagnózis ebben a részében a nyári időszak aktuális orvosi témáival foglalkozunk. Először bőrünk és a napfény kapcsolatáról, illetve a bőrdaganatokról beszélgetünk, majd a pollenallergia elleni védekezés új lehetőségeit mutatjuk be.

  • Legtöbbünk bőre nem sima, egynemű felület. Kisebb-nagyobb dudorok, ilyen-olyan pöttyök, foltok borítják, melyek zavarhatnak is bennünket, de akár láthatatlanok is lehetnek számunkra, ha például a hátunkon vannak. Ezek kiindulópontjai lehetnek a különböző bőrdaganatoknak, melyeknek számos típusa van, de egy közös bennük: elsődleges kiváltója az UV hatás. Ebből pedig tavasztól kezdve igen sok éri bőrünket. Hogyan vizsgálják az anyajegyeket illetve hallgassuk meg, néhány érintett hogyan látja saját betegútját. Erről is beszélgetek vendégemmel Dr. Oláh Judit a SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi tanárával.

  • HS, azaz hidradenitisz szuppurativa. Egy olyan ritka bőrbetegség, melyet igen nehéz azonosítani. A krónikus verejtékmirigy-gyulladásban szenvedő beteg ugyanis akár 7-10 évig is keringhet az egészségügyi ellátórendszerben, mire megszületik a pontos diagnózis. Júniusban egy HS- világhéten hívták fel a figyelmet arra, hogy a korai felismerés itt is kulcsfontosságú lehet. MEGRÁZÓ FELVÉTELEK!

  • A nyári időszak másik nagy kihívása a pollenallergia. Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya. Sokaknak lehetnek ismerősek ezek a tünetek. A panaszok olykor már télen elkezdhetik gyötörni a betegeket, az igazi szezon azonban a ebben az időszakban van. Ilyenkor virágzik ugyanis a legismertebb allergén, a parlagfű is. A téma szakértője Dr. Altmayer Anita, az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika allergológusa, klinikai főorvosa beszél a tünetekről és az esetleges gyógymódokról.